Danish Christmas Traditions – Pebernødder

Wyobrażacie sobie Boże Narodzenie bez świątecznych wypieków? Duńczycy także! Uwielbiają zajadać się łakociami w okresie świątecznym. Jednym z popularniejszych smakołyków są pebernødder. Nadal nie umiem wymówić ich nazwy, jednak nauczyłam się je piec. Wykonanie jest bardzo proste!

Najważniejszym elementem tzw. December Hygge albo Jule Hygge jest wspólne pieczenie i gotowanie, dlatego też sprawdźcie czy macie wszystkie składniki i zaproście rodzinkę do kuchni.

Składniki na ok. 400szt:

  1. 500g masła lub margaryny
  2. 500 g cukru
  3. 200 ml śmietany
  4. 3 łyżeczki zmienolego imbiru
  5. 2 łyżeczki cynamonu
  6. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 0,5 łyżeczki pieprzu
  8. 1 kg mąki

Wykonanie: 

  • dokładnie wymieszaj składniki, najlepiej żeby zrobiła to osoba, która nie obawia się pobrudzenia rąk, ponieważ ciasto trzeba zagnieść ręcznie
  • dobrze zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki z których rolujemy wałeczki Pebernødder
  • każdy wałeczek kroimy na mniejsze kawałki, należy pamiętać, żeby były mniej więcej równe bo to ułatwi nam pieczenie
  • układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  • pieczemy ok. 10 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 200 C. 

Pebernødder

Przepis jest na ok 400szt  i pewnie myślicie, że to zdecydowanie za dużo.. Niekoniecznie! Upiekliśmy taką porcję w niedziele, a dziś już połowy nie ma! Takie z nas żarłoki. Nie pomógł też fakt, że są to ulubione smakołyki mojego M., który już podjadał w czasie pieczenia. Teraz wiem, że przed powrotem do Polski na Święta czeka mnie kolejne popołudnie z pieczeniem pebernødder! Mam nadzieję, że moja rodzinka też się zakocha w ich smaku i będzie to kolejna duńska tradycja zaadoptowana do naszej rodzinnej polskiej tradycji świątecznej.

Jakie są Wasze ulubione świąteczne wypieki? 

 

You may also like

  • Chyba się skuszę i zrobię ☺ ja nie wyobrażam sobie świąt bez kompotu z suszu

  • Fajnie wyglądają 🙂 ale u mnie odpada, nie wsadzę ręki w ciasto. Ciasto chlebowe wyrabiam łyżką ale przy pełnoziarnistych mąkach akurat tak się da 😉

  • Pięknie to wygląda i fajnie zabrać coś takiego do pracy 🙂 Jaka śmietana? Na początek spróbuję chyba z połowy składników. 400 sztuk to sporo 😀

    • W przepisie nie podali rodzaju śmietany – ja dodałam taką 18% i wyszły pyszne 🙂

  • Jeśli jest tam imbir i cynamon, to piekę w ciemno – to moje ulubione przyprawy 😛 400 sztuk… U mnie pewnie wszystko zniknęłoby w jeden dzień 🙂 A co do ulubionych świątecznych wypieków – wszystko co ma w sobie czekoladę i/lub przyprawy korzenne 😀

  • fajnie wyglądają i pewnie są pycha! http://www.adriana-style.com

  • Marta Wilk

    O dzięki za przepis! Ja w tym roku spaliłam moje pierniki, które teraz nadają się tylko na ozdobę choinki. Szukałam ciekawej alternatywy i znalazłam 😀

  • Zapisane, będę próbować 🙂 jak długo można je przechowywać? To coś na kształt naszych pierników?

    • Pebernodder są bardziej chrupiące – nie miękną w czasie przechowywania. Można je trzymać w metalowym pudełku nawet do 4 tygodni 🙂

  • Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga. Dziękuję za przepis i z całą pewnością będę tu zaglądać!

  • Faktycznie pomyślałam, że 400 to za dużo i już zaplanowałam, że w razie czego obetnę przepis o połowę. 😉 Dziękuję za smakowitą inspirację!

    • Warto spróbować z połową porcji – jednak jeśli już zakochasz się w ich smaku 400 szt to porcja idealna 🙂 Daj znać czy smakowały.

  • Motivation Day

    Mmm ciekawy pomysł! Z miłą chęcią wypróbujemy duński przepis 😉

  • Fajne wypieki! Super blog! 🙂