Faszerowane filety z kurczaka

Najważniejsze to mieć swoje małe tradycje. Kiedy jeszcze mieszkaliśmy razem, zawsze staraliśmy się jeść razem kolacje – ze względu na różne grafiki w pracy i w szkole wieczór był jedyną porą dnia, kiedy oboje byliśmy w domu. Teraz kiedy M. studiuje bardzo daleko staramy się utrzymywać tą tradycję w sobotnie wieczory. Wspólne gotowanie, testowanie nowych przepisów i rozmowa, to jest to czego mi najbardziej brakuje, kiedy nie ma go obok. Muszę przyznać, że już odliczam dni, kiedy to oboje będziemy w domu codziennie.

W zeszłym tygodniu eksperymentowaliśmy w kuchni, zmieniając przepis na faszerowane filety z kurczaka, który znależliśmy w internecie. Tak nam smakowało, że postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Koniecznie dajcie mi znać co myślicie! Jutro przychodzą rodzice M. na kolacje i mam zamiar im zaserwować kurczaka w takiej postaci.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • szpinak
  • pieczarki
  • boczek
  • szczypiorek
  • 1/2 opakowanie sera śmietankowego 
  • 1/2 opakowanie sera czosnkowego
  • ser żółty

Sposób wykonania:

  1. Farsz z boczkiem: Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Boczek się wytopi i to wystarczy. Dodaj pokrojony szczypiorek i podsmaż ciągle mieszając. Kiedy boczek się zarumieni dodaj 1/2 opakowanie – ok. 50g serka śmietankowego (typu Philadelphia). Połącz dokładnie składniki ciągle mieszając.farsz z boczkiem
  2. Farsz ze szpinakiem:  Podsmaż szpinak i pieczarki na maśle klarowanym. Mieszaj od czasu do czasu, kiedy pieczarki się zarumienią, a szpinak będzie miękki dodaj 1/2 opakowania serka czosnkowego. Połącz dokładnie składniki ciągle mieszając. farsz ze szpinakiem
  3. Nacinamy filety z kurczaka i wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 min. faszerowane filety z kurczaka
  4. Wyciągamy filety z piekarnika i posypujemy warstwą sera żółtego. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10min. 

faszerowane filety z kurczaka

Wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Sami możecie zdecydować co chcecie podać do mięsa. My zdecydowaliśmy na frytki ze słodkich ziemniaków, które pasowały idealnie.

Smacznego! 

You may also like