Ciasto czekoladowe z Bailey’s

W piątek gościliśmy rodziców mojego M. na kolacji. Jeśli jesteście ciekawi co im zaserwowałam, to zajrzyjcie do mojego posta sprzed kilku dni faszerowane piersi z kurczaka. Wszystko im smakowało, jednak największą niespodziankę zostawiłam na deser. Ciasto czekoladowe z Bailey’s podane z lodami waniliowymi i truskawkami.

ciasto czekoladowe z Bailey's

Przepis znalazłam na Moje wypieki , jednak troszkę go zmieniłam – jak zwykle zresztą. Najważniejsze jest jednak to, że wszystkim smakowało.

Składniki na ciasto:

  • 150g masła solonego 
  • 100g gorzkiej czekolady (70% kakao z borówkami)
  • 80g ksylitolu 
  • 100 g brązowego cukru
  • 50g karobu
  • 180 ml likieru Bailey’s
  • 170g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka 

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. W garnuszku rozpuść maślo. Dodaj czekoladę, cukier, ksylitol, karob oraz likier. Podgrzewaj ciągle mieszając do całkowitego połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia. 
  3. W większym naczyniu umieść jajka i rozstrzep je lekko rózgą kuchenną. Dodaj ciepłą jeszcze masę i delikatnie wymieszaj. 
  4. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie – możesz użyć miksera. 
  5. Wlej masę do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 40-45min w temperaturze 160ºC. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź na kratce. Polej ciasto gęstniejącym ganache.

Składniki na ganache z Bailey’s:

  • 100g gorzkiej czekolady (70% kako z borówkami)
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 ml likieru 
  • 1 łyżeczka masła

Śmietankę i likier gotuj w garnuszku. Doprowadź do wrzenia i odstaw z gazu. Dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie składniki do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj masło. Polej ciasto gęstniejącym ganache. 

ciasto czekoladowe z Bailey's

Ciasto czekoladowe z Bailey’s podałam z lodami waniliowymi i truskawkami, co okazało się połączeniem idealnym! Jest to pyszny deser na jesienne i zimowe wieczory.

Smacznego! 

You may also like

  • Takie składniki, że ciacho musiało być przepyszne (poza tym uwielbiam masło solone do ciast!)

    • Też zawsze używam solonego masła do moich wypieków 🙂

  • Ale mam smaka! O nie..:) Wygląda na prawdę przepysznie i przy pierwszej możliwej okazji chętnie wypróbuję przepis! 🙂

  • Aleksandra Bogdańska

    Musze spróbować! 🙂

  • Onomnom! Wyglada cudnie! No i te truskawki! Mnniam

  • Wow! Czasem warto się skusić na takie czekoladowe pyszności! 🙂

    • Starałam się zamienić wszystkie niezdrowe składniki na lepszej jakości i zdrowsze 🙂