Oat Mummy Biscuits

Z okazji pieknego wiosennego dnia postanowiłam podzielić sie z Wami przepisem ma Oat Mummy Biscuits – ciasteczkami, w ktorych są zakochani wszyscy moi znajomi. Nie potrafię dokładnie wyjaśnić w czym tkwi ich czar, jednak jak już sie pojawia na stole, to znikają w mgnieniu oka – lubią je wszyscy bez względu ma wiek czy styl życia.

a

Upieklam je w zeszłym tygodniu i zabrałam jako niespodziankę na turniej dla moich siatkarek, jako sweet treat pomiędzy meczami. Przepis dostałam od mojej koleżanki Marry, która jest z pochodzenia brazylijka. Należał on do jej mamy, ktora piekła Oat Mummy Biscuits w czasie ich pobytu w Anglii, dlatego tez przepis jest w języku angielskim. Myśle, ze dla chcącego nic trudnego i jak zobaczycie zdjęcia, to nic Was nie powstrzyma od ich upieczenia.

Ciasteczka chrupiące, łatwe do przygotowania, przepyszne i uzależniające! Nie pozostaje Wam nic innego, jak iść do sklepu, zakupić co trzeba i zabrać sie do ich przygotowania. Jeśli zwracacie uwagę na zdrowy styl życia i myślicie o swojej diecie, możecie być pewni, ze jedno czy dwa Wam nie zaszkodzą. Zreszta przeczytajcie skład i sami sie przekonacie.

Skladniki:

  • 1 1/2 coups flour
  • 200g butter or margarine
  • 3/4 cup brown sugar
  • 3/4 cup sugar
  • 1 teaspoon bicarbonate of soda
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla
  • 2 eggs
  • 1-2 tablespoons hot water
  • 1 cup chopped nuts (almonds, pecans, hazelnuts)
  • 1/2 cup coconut
  • 1 cup chocolate chips or just chopped chocolate
  • 2 cups oats

Moje dobre rady!

  1. Migdały i gorzka czekolada w połączeniu z reszta składników dały niesamowity efekt i wystarczająca ilośc słodyczy. Jeśli jednak jesteście otwarci na eksperymenty nie bójcie sie dodać innych orzechów oraz mlecznej/białej czekolady.
  2. W moich ciasteczkach występuje tylko 1 cup brązowego cukru. Uwielbiam słodycze, jednak taka ilośc jest wystarczająca – wybór należy do Was.
  3. W ciasteczkach, które zrobiłam dla moich zawodniczek orzechy zamieniłam na rodzynki, ze względu na alergie.
  4. Zwykla make zamieniłam na pełnoziarnista.

photo 5

Sposob wykonania:

  1. Mix butter and sugar until creamy, then add the eggs and mix well.
  2. Add the sifted flour together with salt, bicarbonate and vanilla.
  3. Add hot water and the rest of ingredients.
  4. Mix well!

Za pomoca łyżeczki nakladajcie masę na blachę do pieczenia pamiętając o pozostawieniu miejsca miedzy nimi, ponieważ urosną.

photo 4(1)

Blache z Mummy Biscuits wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika (200C) i pieczemy ok. 10-12min – dopóki sie nie zarumienią. Po upieczeniu nadal są bardzo miękkie, należy wiec uważać kiedy będziecie je ściągać z blachy.

To co przekonałam Was?

You may also like

  • bardzo lubię i przed sekundą zjadlam coś bardzo podobnego ;p

  • bardzo lubię takie eksperymenty w kuchni, ciasteczka wyglądają pysznie a w dotaku są mega zdrowe i pożywne. dzięki za przepis!

  • Wyglądają zachęcająco! 🙂 Nic dziwnego, że robią furorę! 😉

  • Wg mnie tego typu ciasteczka mają w sobie coś wyjątkowego – wyglądają średnio, ale smakują rewelacyjnie i nie można się od nich oderwać. Zrobiłam dziś w domu podobne:) Pozdrawiam.

  • O matko <3 a miałam dzisiaj nie wchodzić do kuchni! 🙂

    • Jesli wyprobujesz przepis koniecznie daj znac czy smakowaly 🙂